U okviru našega projekta izložbi mladih akademskih likovnih umjetnika pod nazivom “Percepcija-recepcija” sinoć je u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu otvorena šesta samostalna izložba akademskog grafičara Zorana Zelenike, naslovljena “Crteži”. Na izložbi je prikazano 48 crteža nastalih u razdoblju od 2013. do 2015. godine.

U programu otvorenja su sudjelovali književnik Darko Juka, voditelj Franjevačke galerije fra Vendelin Karačić, autor izložbe Zoran Zelenika te mladi mostarski glazbenik Hrvoje Merdžo.

O radovima prikazanim na ovoj izložbi za popratni katalog povjesničarka umjetnosti Danijela Ucović je napisala:

– Kategorizirati ova ostvarenja kao krajnje uvjetovana ili neuvjetovana stanjem kolektivne svijesti ili društvene zbilje, bilo bi poprilično nespretno. Upravo neizbježna međuovisnost pojedinca i grupe, mikrokozmosa i makrokozmosa, stvorila je suptilnu komunikaciju crteža i gledatelja. Iako se ponekad može naslutiti autorov eskapizam u crtački proces, interakcija s vanjskim aspektom ne izostaje. On nema strah prikazati sebe i potpuno je iskren u odnosu s crtežom. Bez ustezanja prikazuje neodlučnost, povučenost, unutarnji otpor, odmjeravanje, propitivanje stvarnosti, zadovoljstvo, mir. Na samo dva crteža, u donjim strukturama, koristi boju, a i jedan i drugi govore o laži i lažnom, što može staviti do znanja njegovu svakodnevnu težnju za čistom artikuliranošću i nepatvorenim bivanjem. Istančano skrojenim, ali pitkim i jednostavnim formama, prikazuje sebe, svoje djelovanje, snagu i reakciju na situacije i stanja u kojima se nađe svaki suvremeni čovjek zapadnoga svijeta i Zemlje Nedođije, o čemu govore i nazivi djela.

Zoran Zelenika rođen je 1979. godine u Mostaru. Završio je Srednju školu likovnih umjetnosti u Splitu. Diplomirao je na odjelu grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Do sada je izlagao je na šest samostalnih izložbi u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

Za one koji nisu u mogućnosti posjetiti izložbu većinu prikazanih radova se može pogledati i na autorovoj web stranici www.crtace.com.

Izložba će biti otvorena do 8. ožujka.

bljesak.info / krug. org.ba