Projekt Interacademia, koji okuplja visokoškolske likovne institucije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, ponovno će se održati u Mostaru i Širokom Brijegu krajem svibnja. U Mostaru će, 29. i 30. svibnja, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača biti održana stručna konferencija o kulturnoj suradnji u likovnoj umjetnosti, a u Širokom Brijegu u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, 29. svibnja, s početkom u 20 sati, bit će svečano otvorena velika međunarodna likovna izložba na kojoj će se svojim djelima predstaviti 18 umjetnika.

Ovo je već treća po redu Interacademia, a na njoj će sudjelovati nastavnici iz devet visokoškolskih likovnih institucija: Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademije umjetnosti Banja Luka, Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka, Fakulteta likovnih umetnosti Beograd te Akademije umetnosti Novi Sad.

Josip Blažević iz Udruge građana „Krug“, koja je uz akademije iz Širokoga Brijega i Trebinja pokretač ovoga projekta, kaže kako je Interacademia pokrenuta 2015. godine s ciljem profiliranja Mostara i Hercegovine kao svojevrsnog likovnog središta područja koje obuhvaća Bosnu i Hercegovinu i susjedne države te promoviranja i jačanja produkcijskih i razvojnih kapaciteta likovne akademske zajednice, odnosno poboljšavanja uvjeta za kulturni razvoj i međudržavnu kulturnu suradnju.

„Ono što je jako važno jest činjenica da je projekt svaki put širi i kvalitetniji. Godine 2015. u Mostaru se okupilo šest visokoškolskih likovnih institucija (Široki Brijeg, Trebinje, Sarajevo, Zagreb, Beograd i Cetinje), dvije godine poslije pridružila se i Banja Luka, a ove godine su tu još i Rijeka te Novi Sad. Posebno je važno da su ova dva grada europske prijestolnice kulture 2020. i 2021. godine, a Mostar to nastoji postati, pa će nam njihova iskustva svakako dobro doći“, optimističan je Blažević.

Jedan od značajnijih donatora ovoga projekta je UN-ov program „Dijalog za budućnost“ čiji je cilj promoviranje društvene kohezije i raznolikosti u Bosni i Hercegovini.