U četvrtak, 25. 5. 2017., u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“ u Mostaru bit će u 9 sati svečano otvorena regionalna stručna konferencija „INTERACADEMIA“ – izložbe, razmjena, nastava. Konferenciju organizira mostarska udruga „Krug“ u suradnji s akademijama i fakultetima likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega, Trebinja, Sarajeva, Banja Luke, Zagreba, Beograda i Cetinja.

Osim banjalučkih kolega, predstavnici svih ostalih sudionika ove konferencije sudjelovali su i na međunarodnoj izložbi „INTERACADEMIA 2015.“ pretprošle jeseni, također popraćenoj stručnom konferencijom. Stoga se može reći da je udruga „Krug“ već pretvorila Mostar u svojevrsno tradicionalno središte okupljanja i suradnje akademskih likovnih institucija iz cijele BiH i susjednih zemalja, kao i da projekt INTERACADEMIA svakim novim događajem privlači i nove sudionike.

Prvi panel konferencije bit će posvećen suradnji likovnih akademija i fakulteta te će na njemu biti obrađene teme vezane za njihovo sudjelovanje u zajedničkim projektima baziranim na edukaciji, odnosno na razmjeni informacija u vezi prakse i teorije, kao i za terenska istraživanja koja uključuju obilazak institucija u regiji i u cijeloj Europi, digitalizacija informacija, organiziranje zajedničkih izložbi, konferencija, kolonija i radionica, kao i razmjena studenata i osoblja.

Tema drugog panela bit će likovna umjetnost u tranzicijskim obrascima u Jugoistočnoj Europi, a unutar nje obradit će se revizija umjetničkog koncepta od 90-ih godina, prakse i problemi u djelatnosti kustosa, kao i upotreba novih medija u umjetnosti regije uz analizu suvremenih umjetničkih praksi. Razmotrit će se i problemi relativno slabe povezanosti likovnih scena jugoistočne Europe i načini njihovog rješavanja. Bit će obrađene i teme vezane za kulturno-povijesno naslijeđe, s naglaskom na likovnost, u kontekstu odnosa prema njemu u sustavima obrazovanja regije, kao i potencijali koje nose zbirke umjetnina kao kulturno povijesno naslijeđe.

Treći panel bit će posvećen problematiziranju tematskog pravca i aktualiziranje likovnih stremljenja izložbe koja se u okviru projekta INTERACADEMIA planira za jesen 2018. godine, također u Mostaru. Predstavnici udruge „Krug“, partnerskih akademija i fakulteta, te Društva povjesničara/istoričara umjetnosti Hercegovine, koje je također partner na ovome projektu, održat će na početku svakog panela uvodno predavanje, a potom će svi sudionici imati priliku raspraviti sve pokrenute i srodne teme tijekom debate. Prvi dan konferencije bit će završen svečanim otvaranjem izložbe „Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine“.

Drugi dan konferencije, petak 25. 5., započet će formuliranjem zaključaka, čemu će uslijediti studijski obilazak nekropole stećaka Radimlja kod Stoca te Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju.

Projekt „INTERACADEMIA“ financijski su podržali Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, USAID i CRS u okviru projekta Pro-Budućnost te Federalno ministarstvo kulture i sporta. Organizatori pozivaju sve predstavnike stručne i zainteresirane javnosti na sudjelovanje u radu konferencije, kako bi njezini zaključci bili plod što šire konstruktivne i inkluzivne debate o ulozi likovnih umjetnosti, a posebice akademskih institucija iz te oblasti, u ukupnom društvenom razvoju BiH i cijele Jugoistočne Europe.