Udruga građana “Krug” i Galerija Aluminij najavljuju prvu samostalnu izložbu crteža mladoga mostarskog akademskog grafičara Odeja Atića, uokvirenu pod imenom Osvješćivanje nesvjesnoga. Riječ je o uratcima, crtežima i grafikama, koji su nastajali tijekom posljednjih pet godina, a kojima autor do krajnjih granica plijeni pozornost promatrača. Nadahnuto iscrtana platna pričaju živopisnu priču, sa snažnim osobnim pečatom umjetnika koji, premda je riječ o njegovu prvom samostalnom istupu pred stručnu i opću likovnu javnost, uspijeva ponuditi prepoznatljiv osobni stil.

Izložba će biti otvorena u Salonu 2 Galerije Aluminij, u utorak, 30. lipnja, s početkom u 19 sati, a otvorenom ostaje do 10. srpnja 2015. godine.

Povjesničarka umjetnosti Danijela Ucović o ovomu Atićevu ciklusu zapisuje kako su razvidne dvije etape stvaranja odnosno raniji crteži koji prikazuju umjetnikovo tehničko i idejno ispitivanje dok oni kasniji, koji su nastali u proteklih nekoliko godina, prikazuju čvršću formulaciju ideje odnosno postojanost ne samo u izvedbenomu nego i u stilskomu rukopisu.

“Svaki je crtež poput slagalice, s desecima naizgled nepovezanih dijelova, gotovo poput stripa, u kojemu rakurs i sekvence umjetnik slaže po osobnomu nahođenju, bez linijskoga ograničenja. Nemaju sinkronu ili idejnu poveznicu nego je svako likovno ostvarenje poput čudesne šume u kojoj bića i likovi egzistiraju sami za sebe i u svojemu fiktivnom prostoru. Jedan sudionik potaknut će stvaranje drugoga, drugi trećega, sve dok prostor za stvaranje bude ispunjen u potpunosti. Crtanje i istraživanje toga procesa uglavnom je osnovnim fokusom umjetnika’”, zapisuje Ucović u kataloškomu osvrtu na ciklus Osvješćivanje nesvjesnoga, domećući kako Atić, dok stvara, nije vezan uza prethodno osmišljen koncept, nego se radnja u crtežu odvija sama od sebe.

Odej Atić rođen je 1988. godine u Mostaru. Diplomirao je 2011. grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, u klasi profesora Mire Petrica. Sudjelovao je na više skupnih izložbi, a tijekom studija dobio je nagradu Ministarstva prosvjete i znanosti u Vladi FBiH za rad na polju grafike. Živi i djeluje u Mostaru.

krug.org.ba / aluminij.ba