Otvaranje međunarodne likovne izložbe INTERACADEMIA 2015., na kojoj će biti izloženi radovi dekana i profesora s akademija likovnih umjetnosti iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore bit će upriličeno u četvrtak, 15. listopada s početkom 19 sati u Umjetničkoj galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

Marko Musović, Stjepan Skoko, Danijela Ucović i Ivan Vukoja na konferenciji za novinare

Marko Musović, Stjepan Skoko, Danijela Ucović i Ivan Vukoja na konferenciji za novinare

Na izložbi, koja se održava u okviru projekta Multikulturalna Hercegovina kao čvorište regionalne interkulturalne suradnje u likovnoj umjetnosti, bit će predstavljeni radovi dekana i po jednog profesora s Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, Fakulteta likovnih umjetnosti Beograd te Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje.

Po riječima Danijele Ucović iz Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine, na izložbi će biti prikazano 60-ak radova koji uglavnom pripadaju modernoj umjetnosti i suvremenim tendencijama.

“Izložba je regionalnog karaktera, umjetnici su u suštini sami odabirali svoja djela, a mediji su izražavanja raznoliki: skulpture, grafike, slike, fotografije (…) Sam postav izložbe bit će koncipiran na način da će svaka akademija biti u jednom sektoru kako bi se, na neki način, odvojila djela akademija, odnosno profesora i dekana, koji će biti predstavljeni na izložbi. Radi se o umjetnicima koji su vrlo autonomni i imaju osebujan likovni rukopis, tako da je prednost same izložbe upravo ta njihova različitost, kako kreativna, tako i izvedbena, što je dobra platforma da se ovakav projekt i dalje razvija te da se stvori regionalna likovna scena”, smatra Ucović.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti Trebinje Marko Musović istaknuo je kako ovakav projekt pokazuje želju da se od Hercegovine načini prostor koji je prepoznat kao umjetničko, kulturološko, ekološko i pedagoško-obrazovno područje.

S druge, pak, strane predsjednik Udruge građana “Krug” Ivan Vukoja naglasio je kako je cijela ideja o izložbi i projektu nastala iz jednog spoja umjetničkog i društvenog aktivizma.

Inače, drugi dio projekta Multikulturalna Hercegovine kao čvorište regionalne interkulturalne suradnje u likovnoj umjetnosti bit će konferencija koja će se održati 16. listopada, također u Mostaru te će se sastojat od dva panela i to “Institucionalni, zakonski i politički okvir za interkulturnu suradnju u jugoistočnoj Europi i uloga sveučilišta” i “Postoji li zajednički kulturni okvir u jugoistočnoj Europi?”.

Službeni organizatori projekta su UG “Krug” i akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg i Trebinje.

Dnevnik.ba / krug.org.ba
Fotografije: Bljesak.info